//
cititi...
Reţele sociale

Six Degrees of separation

Teoria care spune  ca ne aflam cu totii la aproximativ sase grade distanta, in sens de cunostinte. Adica oricare doua persoane din lume pot fi conectate in maxim sase pasi, folosind lantul friend of a friend (termenul mai exact ar fi acquaintances – cunostinte).

Teoria este deosebita in primul rand pentru ca nu a fost enuntata pentru prima data de un cercetator, ci de un autor ungur in 1929 care credea ca lumea moderna se afla la distante geografice enorme si la distante sociale din ce in ce mai mici, datorita conectivitatii. „Despite great physical distances between the globe’s individuals, the growing density of human networks made the actual social distance far smaller” (Frigyes Karinthy).

Ideea a fost mai tarziu preluata de matematicieni, fizicieni si sociologi, dar modul in care s-a nascut este genial. In povestea autorului personajele creeaza un joc in care orice persoana de pe glob ar putea fi contactata de noi insine, folosindu-ne doar de reteaua noastra de cunostinte. Cam asa s-au nascut retelele sociale.

Prin anii 60 ideea a inceput sa fie cercetata de doi matematicieni care au publicat studiul abia 20 de ani mai tarziu, dar au fost primii care au explicat formal mecanismele retelelor sociale si consecintele acestora in materie de grade de conexiune.

In 1990 John Guare a raspandit pentru prima data ideea, popularizandu-ne printr-un film si o piesa de teatru. El a inspirat mai tarziu doua seriale: Six degrees si LOST (!!!) :).

In 2001 un profesor de la Columbia a incercat un experiment prin e-mail in 157 de tari (un fel de „da mai departe”), care a rezultat ca media numarului de intermediari era egala cu 6.

In 2007 s-a efectuat un studiu referitor la conversatiile IM (instant messaging), cu 30 de miliarde de conversatii intre 240 de milioane de utilizatori. S-a constatat ca media unui drumintre utilizatorii de Microsoft messenger era de 6,6.

Tot in 2007 Kevin Bacon a lansat sixdegrees.org, o retea sociala caritabila, in parteneriat cu AOL si alte celebritati, bazate pe teoria 6 degrees: „We are all connected to accomplish something good”.

In prezent studiile arata ca media gradelor de separare intre utilizatori oarecare de Twitter este de 3,43.

In 2009 a fost inchisa o aplicatie cu 6 milioane de utilizatori care pornea de la aceeasi idee si demonstra ca media de separare intre useri este de 5,73, maximul fiind de 12. Intr-o casuta „Search for connections” puteai introduce un nume oarecare al unui utilizator facebook si observai cum esti conectat cu el (prin cati alti utilizatori).

Yahoo! a incercat un experiment similar cu utilizatorii de facebook, in scopul unei solutii oficiale ale teoriei. Linkedin functioneaza, dupa cum sigur ati observat, pe acelasi concept. Exista Nootrol.com, site care masoara si gestioneaza amprenta de carbon datorata transporturilor si care se foloseste de teoria 6 degrees pentru a interveni in schimbarea climei. A existat si o retea sociala, intre 1997 si 2001, cu 1 milion de utilizatori: sixdegrees.com.

Six degrees of separation

Matematic, daca consideram:

N = numarul total de noduri ale retelei (persoane)

K = numarul de cunostinte per fiecare nod

=> Media gradului de conexiune = (ln N)/(ln K)

Daca N=300 de milioane (90% din populatia USA, considerand ca 10% este prea tanara ca sa poata fi luata in calcul), iar K=30 de cunostinte de fiecare, atunci gradul de separare este de 5,7. Iar daca N=6 miliarde, iar K=30, atunci gradul de separare este de 6,6.

Teoria s-a nascut in primii ani ai secolului XX si a pus bazele retelelor sociale. A fost greu de demonstrat pentru ca a inceput ca fictiune, pentru ca suntem o lume in miscare in care in fiecare secunda moare si se naste cineva, pentru ca in ziua de astazi este greu, sau cel putin relativ, sa definim termenul de „cunostinta” si pentru ca pe masura ce ne facem mai mari cunoastem mai multi oameni :).

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: