//
cititi...
Uncategorized

A 11-a porunca! Sa nu trimiteti cereri de prietenie credinciosilor!


Care-i conduita unui preot pe Facebook? Ce ar trebui sa faca un preot pe Twitter? Cum se poarta dialogul online?  De ce sa nu-i ceri prietenia daca nu-l cunosti?

Inceputul lui 2012 a venit cu o lege nescrisa dar recomandata pentru  internautii clericali doritori de socializare.  De la inceput s-a simtit nevoia precizarii ca biserica nu-si tradeaza fundamentul, ci il adapteaza. Cu alte cuvinte, nu conteaza prin ce suport transmiti, conteaza ca mesajul sa ajunga unde trebuiea, sau, daca nu a stat la predica, trimitei-o!

Internetul, in acceptia noilor justificari, nu este o alternativa la comunitatea de credinta, ci o liturghie dupa Liturghie; la fel cum se fac transmisii audio si video. Internetul poate fi privit ca o altervativa a actului religios si a demonstrarii virtuozitatii. Un fel de act initiatic asemanator responsabilitatii si curajului abstinentei. Preotul trebuie sa treaca neispitit de pacat si, cu cat respinge mai mult forta atractiei, cu atat juramantul de credinta e mai apreciat.

Responsabilitatea elaborarii mesajului deriva mai ales din capacitatea de stocare a informatiilor si de transmitere in alte medii. Tocmai de aceea este recomandat a se salva toate discutiile, ca proba in caz de nevoie. Curajul de a folosi internetul inseamna relationarea noului, tehnica, cu vechiul, credinta. Aceasta legatura poate fi creata cu succes, pentru ca religia nu constituie o piedica in calea tehnicii si a cunosterii.

Tehnica in sine nu constituie o problema, ci folosirea ei! 

Internetul e ca banul. Lacomia e rea, banul e o sursa de supravietuire. Nu tehnica in sine poate reprezenta un pericol, ci modul excesiv de folosirea a acesteia. Starea digitala a bisericii a ajuns sa capete din ce in ce mai multi adepti. Arhiepiscopia catolică de Freiburg (in Breisgau, Germania) transmite liturghii online din 1998, iar biserica romanica „Sfântul Gheorghe” de pe insula Reichenau din Bodensee (Germania) este prima dintre diogezele catolice din lume care transmite dintr-un spatiu sub forma 3D.

Daca si peste ocean slujbele on-line sunt foarte accesate, in Romania, vocea bisericii este prea “slaba si prea absenta”. Ofera digitala BOR este lipsita de intelegerea vitezei. Si pe un astfel de site trebuie sa stii sa atragi atentia, pentru ca vizitatorul sa nu se plictiseasca. Imaginea de ansamblu a a paginilor bisericesti nu-l face cu adevarat pe credincios sa se foloseasca cu adevarat de ceea ce gaseste acolo. Pentru acei membrii ai clerului care se hotarasc sa fie mai activi decat o face un intreg protopopiat, sau o intreaga episcopie, a fost eliberata o lista de recomandari:

  • Membrii clerului au un raport de autoritate unic cu cei pe care îi păstoresc şi prin urmare au o responsabilitate deosebită faţă de cum interacţionează cu acei oameni.
  • Toate comunicările trimise digital (email, situri ale reţelelor de socializare, note sau postări etc.) nu sunt confidenţiale şi pot fi redistribuite sau trimise mai departe altora.
  • Interacţiunile în lumea virtuală [orig. the virtual world] trebuie să fie transparente, asemenea unei ferestre care asigură transparenţa în lumea fizică . În lumea virtuală limitele şi practicile sănătoase trebuie aplicate la fel ca şi în lumea fizică.
  • În lumea virtuală, „prieten” poate să însemne oricare dintre cei cu care vrei să comunici prin intermediul acelui mediu. În lumea fizică, „prieten” poate să însemne mai mult, prietenia implicând intimitate, sinceritate, reciprocitate şi aşteptările de la relaţie. Diferenţa aceasta ar trebui recunoscută şi respectată.
  • Legile privind semnalarea obligatorie a suspiciunilor de abuz/neglijare/exploatare a copiilor, tinerilor şi bătrânilor sau a adulţilor vulnerabili se aplică, la fel cum se aplică în lumea fizică.

Sursa: http://romaningermania.ro

 

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: