//
cititi...
Jurnalism multimedia

Cum a schimbat jurnalismul multimedia jurnalismul?

    Apariția noilor canale de comunicare(bloguri, Facebook, Twitter, Youtube) etc, au dus la crearea de conținut, pentru că un jurnalist nu poate fi peste tot în lume la momentul potrivit, pentru că nu ține de el. Pentru a exemplifica ceea ce am zis am să vă povestesc o situație reală din viața mea.Eu am aflat despre catastrofa de anul trecut din Japonia de pe facebook, cînd verișoara mea, care e stabilită acolo de 8 ani de zile, mi-a trimis pe facebook o filmare cu dezastrul din orașul ei făcut de tsunami. Eu am aflat despre această catastrofă, nu prin intermediul canalelor de știri ci direct de la persoana implicată. Ceea ce am vrut să exemplific prin această scurtă povestioară, este faptul că informația pe internet circulă mult mai rapid decît cea tradițională. Vă imaginați cît timp ii trebuiea unui reporter să se deplaseze la locul dezastrului? Informația ajungea la public mult mai greu.

Scopul meu a fost să vă zic că orice poate fi “jurnalist de ocazie”, pentru că tehnologia ne permite. Cu ajutorul unui aparat foto sau video putem împărtăși lumii anumite aspecte. O agenție de știri oricît de mulți jurnaliști ar avea și în cît mai multe orașe, nu poate surprinde tot timpul lucruri în exclusivitate, pentru că nu se poate afla în mijlocul acțiunii tot timpul.(Încă nu sa inventat aparatul care ne teleportează în cîteva secunde în celălalt capăt al lumii).
Jurnalismul multimedia oferă posibilitatea de jurnalism cetățenesc. Mass media si-au pierdut din calitatea de a fi prima care oferă informații ” corecte și de la locul acțiunii”, fiind depășiți de persoane fără studii de specialitate sau chiar fără studii de vreun fel, dar cu atitudine. Marile posturi TV încurajează ” cetățeanul- jurnalist”, pentru că a conștientizat rapiditatea informațiilor care circulă pe internet și preferă ca și “surse”, aceste persoane. Un astfel de exemplu de televiziuni sunt(BBC Eyewitness, CNN Ireporter).La noi în țară mai toate posturile TV, și nu numai încearcă să atragă de partea lor acești mici jurnaliști care le oferă senzaționalul cu rugămintea de a posta pe site-urile lor de socializare filmulețe inedite surprinse de ei.

Era internetului duce la moartea ziarelor print pentru că informațiile pe care le găsim în varianta print o putem regăsi și în canalele de comunicare și putem comenta cu prietenii în timp real pe un anumit articol. Cu ajutorul acestor noi mijloace de comunicare ne putem alege un curator și îi putem urmări activitatea îndeaproape pentru că știm că el ne oferă informațiile dorite și care au un fondament solid. Viitorul ziarelor este incert pentru că ceea ce găsim în ele le găsim și pe online și e mult mai simplu să citești de pe un calculator pentru că nu trebuie să ne chinuim cu foile ziarului A3, care îl învîtim pînă ne enervăm și depozitarea unor articole nu necesită spațiu efectiv ci unul electronic.

Pentru ca ziarele să funcționeze cu un pas înaintea internetului ar trebui să ofere un alt fel de conținut(interviu, anchete, reportaje și analize jurnalistice), dar acest tip de documentare necesită bani și timp ceea ce nu îsi permit publicațiile. O altă variantă ar fi ca ziarele să furnizeze campanii de presă( în ziua de azi sunt foarte puține ziare care oferă așa ceva și sunt foarte ” anemice”  făcute. Toate aceste lucruri ar aduce în mass media un plus de atitudine, exclusivitate și implicit diferențiere pe piață.

   Și pentru a răspunde la întrebarea titlului, am să vă zic că jurnalismul multimedia a dus  sau va duce la moartea  printului.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: