//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Cum au schimbat noile tehnologii comunicarea?

“Nu mai sta atata la telefon ca nu e sanatos! Pentru ce iti trebuie atata vorbit? Pe vremea lu’ Eminescu, indragostitii stabileau sa se uite amandoi la luna, la ora 9, si asa se gandeau unul la altul. Ce va trebuie atata palavrageala?” Acesta era discursul mamei catre mine de cate ori ma prindea vorbind prea mult, la telefon, cu prietenul. Nu mi-am imaginat ca acele cuvinte vor aparea intr-o tema la Tehnici mediatice, dar uite ca s-a intamplat si lucrul acesta. Din cele spuse atunci de mama ne dam seama de impactul foarte mare pe care l-au avut noile tehnologii asupra comunicarii.

Noile tehnologii au schimbat comunicarea aproape complet. De la scrisori la e-mailuri, de la telegrame la SMS-uri, de la discutii live la apeluri video, de la posta la internet, toate aceste schimbari majore au fost facute cu ajutorul noilor tehnologii de comunicare. Citeam in anul I, intr-un ziar din 1898, despre moartea printesei Sissi. Ceea ce m-a facut atenta a fost faptul ca articolul despre acest eveniment a aparut cu 2 saptamani dupa ce a avut loc.De aici putem intelege cam cu ce viteza circulau informatiile in perioada aceea. In zilele noastre ni se pare absurd daca vedem o stire, chiar si la o zi dupa ce s-a intamplat. Acum, in maxim 15 minute, o stire poate ajunge la toate mass-mediile pentru difuzare.

Mai demult, parintii care aveau copii plecati la studii, trebuiau sa astepte cate o saptamana sa primeasca vesti de la copii lor. In zilele noastre, daca o mama nu primeste zilnic vesti de la copilul ei, deja se gandeste la ce lucruri rele i s-au putut intampla. Sa ne gandim putin cum ar fi fost atunci sa pleci la facultate fara sa fii foarte atent la bagaje. Daca aveai nevoie de un lucru pe care, poate, l-ai uitat acasa, nu puteai sa o suni pe mama sa iti trimita lucrul respectiv la microbuz si sa iti ajunga in cateva ore.

emoticons

Emoticonuri

Noile tehnologii de comunicare au facut ca efortul pe care il depunem pentru a comunica sa fie mult mai mic. Acum, trebuie doar sa apasam cateva butoane si mesajul este trimis. Nici macar ceea ce scriem nu mai este atat de complicat. In loc sa spunem intr-o fraza lunga cum ne simtim, putem sa punem un emoticon care sa arate exact starea in care suntem. Putem spune intregii lumi o veste buna, sau una rea folosindu-ne ne mesageria instant, de tweet-uri, de statusuri afisate peste tot etc. Prin intermediul retelelor sociale nici nu ne mai permitem sa avem viata prvata. Postam tot mai multe informatii online, pentru ca toata lumea sa ne cunoasca. Tot e la moda datingul pe internet. Sa ne pazeasca Doamne Doamne de probleme, caci ar putea fi foarte multe.

In ceea ce priveste mass-media, si acestea au trebuit schimbate pentru a se plia mai bine pe aceste tehnologii. In primul rand, continutul a fost adaptat pentru a aparea pe internet. Astfel, a aparut conceptul de multimedialitate care a facut ca stirile sa fie mult mai expresive. Pe urma, site-urile au trebuie adaptate pentru a putea fi afisate pe telefoane, pe tablete si pe tot felul de alte device-uri de tipul acesta. Apoi au aparut studiile despre cum citim o pagina de internet. Acest lucru a schimbat din nou formatul in care apar informatiile pe internet. Nu in ultimul rand, a aparut jurnalismul cetatenesc de tipul “martor ocular”. Prin acest fel de jurnalism oricine poate posta informatii de la locul unui eveniment, fie acestea in format text, foto sau video. Urmarea majora a acestui fenomen este ca internetul contine, acum, foarte mult continut si putina calitate.

Google, Facebook, Internet, Wikipedia, Electricity

Totul depinde de electricitate

In concluzie, tehonologiile noi de comunicare au schimbat radical modul de a comunica. Nu se poate spune, insa, ca s-a schimbat totul in bine. Felul de a comunica ne-a schimbat si comportamentul, facandu-ne mai lenesi, mai neatenti, mai superficiali. Din punctul meu de vedere, toate aceste tehnologii ar trebuie folosite mult mai responsabil. La urma urmei, aceste tehnologii sunt sau depind de niste masini. Daca s-ar intampla, acum, un eveniment in urma caruia sa ramanem fara curent electric, nu stiu daca am sti toti sa ne descurcam faca gadget-urile de toate zilele.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: