//
cititi...
Securitate pe Internet

Spam-ul si “casuta postala”

Predecesorul internetului, ARPANET-ul a fost o reţea pentru o arie extinsă, creată decătre (ARPA) Agenţia pentru Dezvoltarea Apărării Statelor Unite în anul 1969. ARPANET aservit ca un banc de teste pentru noile reţele tehnologice realizate între diverse universităţi şicentre de studii americane. ARPANET-ul a fost prima dată format la UCLA centrul de studiide laStanford urmat îndeaproape de Universitatea din Utah.

E-mail-ul a fost mult mai vechi decât ARPANET sau internetul. Nu a fost inventat vreodată şi nici nu are autor. La începuturi e-mail-ul a evoluat din simple concept informatice care permiteau unui utilizator să pună un mesaj într-un alt calculator din reţea într-un director special creat într-un loc unde acesta putea fi vizualizat de către destinatar în momentul în care acesta intră în sistem (în America acesta se pare că a fost folosit pentru aînlocui lăsatul bileţelelor galbene lipite în bucătărie). Probabil primul sistem de acest fel a fost MailBox folosit în Massachusetts Institulul de Tehnologie încă din anul 1965.

Un alt program folosit la începuturi pentru a trimite mesaje, dar în interiorul aceluiaşi calculator a fost numit SNDMSG. Principalele noduri de reţea folosite atunci puteau să aibă înregistraţi câteva sute de utilizatori şi erau adesea numite „terminale tâmpite” care accesau reţea din staţiile de lucru in dependente aflate în birourile personale a angajaţilor. Aceste sisteme de calcul nu aveau memorie proprie sau capacitate de stocare, erau doar folosite pentru accesarea reţelei principale şi a celor de către calculatoare aflate la distanţă în reţea. Înaintea dezvoltării internetului e-mail-ul era folosit doar pentru trimiterea de mesaje.În momentul în care calculatoarele au început să comunice între ele fiind cuprinse de reţeledin ce în mai mari şi independente între ele, aplicaţia e-mail-ului a devenit un pic maicomplexă. A intervenit necesitatea de a pune un mesaj în toate căsuţele de e-mail din adresape care emităţorul o avea. Pentru ca acest lucru să fie posibil a fost nevoie de un indicator şimetode care să indice către cine scrisorile trebuiau să ajungă, din această cauză s-a dezvoltatcalea de trimitere a mesajului care la fel ca poşta clasică avea nevoie de o adresa sau un codpoştal unic. Ray Tomlinson este creditat pentru crearea aplicaţiei de e-mail (aşa cum noi ocunoaştem astăzi) în anul 1972. Ca şi multi alţi pionieri ai internetului din acea perioadăTomlinson a lucrat pentru Bolt Beranek şi Newman sub contract al ARPANET. El a alessimbolul @ de pe tastatura unui calculator care avea rolul în algoritmul informatic de a trimitemesajul de pe un calculator pe altul ( un fel de timbru).

Încă din anul 1972 a fost foarte simplu pentru oricine să trimită un e-mail, trebuia doar indicat numele-user-înregistrat@numele calculator-destinatar.În ciuda multitudinii de aplicaţii oferite de protocolul www (world wide web), e-mailul rămâne cea mai folosită aplicaţie ce foloseşte internetulul. În prezent este folosit cam de 800 milioane de oameni zilnic. În anul 1974 are sute de utilizatori militari care foloseau e-mail-ul din cauza ARPANET-ului, care în cele din urmă l-a încurajat. Acest lucru s-a dovedit a fi salvatorul ARPANET care şi-a schimbat radical scopul după necesităţile în creştere a utilizatorilor.Viteza prin care lucrurile evoluau l-au determinat pe Larry Roberst să inventeze directoare şisubdirectoare care să fie incluse în căsuţa de e-mail a şefului lui pentru ca acesta să poată să îşi sorteze corespondenţa şi acest lucru s-a dovedit foarte important întrucât oferea un avantajimportant în fluidizarea informaţiei ce intră sau părăseşte o staţie de lucru. În câţiva ani dezvoltarea e-mail-ului a fost atât de mare încât 75% la sută din traficul de pe Apranet era format din e-mail-uri.În momentul în care e-mailul a trecut de pe ARPANET la reţeaua numită internet, toată lumea a vrut să se folosească de acest mijloc de comunicare (ce putea fi folosit şi înmasă). Folosirea e-mail-ului în internet a permis utilizatorilor stocarea mesajelor în moduloffline, acest lucru a fost posibil în mare parte datorită apariţiilor calculatoarelor personale.Acel program seamănă cu Microsoft Outlook ce este utilizat în zilele noastre.

În primii ani ce s-a permis utilizarea internetului pe scară largă, conexia acestuia era realizată prin modem ce primea semnal de la linia telefonică, din cauza costurilor mari autilizării telefonului ca mijloc de conectare la internet, puţini utilizatori îşi permiteau oconexie permanentă. În majoritatea tărilor slab dezvoltate din fostul bloc comunist în primiiani nici nu existau posibilităţi de conectare naţională, aşa încât adesea primii utilizatori aiinternetului ( şi de la noi din ţară) sunau la numere din America sau Anglia pentru a putearealiza o conexie la internet ( la începuturi pe tastatură nu existau tastele delete sau backspace,scrierea unui mesaj făcându-se foarte asemănător ca la maşinile de scris mecanice).

După dezvoltarea primelor servicii de e-mail şi lărgirea numărului utilizatoriloracestui serviciu, a fost impus şi principalul standard pentru folosirea acestuia, ce se numeşte:“Simplu Mesaj Transferabil Protocol” (SMTP), care încă este folosit şi astăzi.Odată cu crearea acestui protocol care impunea şi folosea anumite sisteme de reguluipentru trimiterea mesajului, a fost deschisă şi o portiţă în calculatoarele utilizatorilorserviciului de e-mail, ce avea să fie folosită mai târziu de viruşi şi viermi informatici care semultiplicau ajutându-se de trimiterea mesajelor pe e-mail. Odată cu folosirea e-mail-ului lascară largă s-au dezvoltat şi “ tranşee” în securitatea calculatoarelor personale ce au permis laposibilitatea fraudei electronice. Spam-ul îşi are începuturile în aceeaşi perioadă. Acesteprobleme sunt şi astăzi cele mai importante şi dăunatoare pe care un utilizator al internetuluile poate întâlni.

Primul sistem de reţele ce a fost construit special pentru folosirea e-mail-ului s-a numitEudora şi a fost creat de catre Steve Dorner in anul, nu dupa mult timp a aparut si Pegaus.Protocoalele folosite de către reţeaua internetului au evoluat odată cu necesitatea demanevrare a unui flux din ce în ce mai mare de informaţii. Pentru e-mail a fost creat şiimplementat protocolul POP (Oficiu Poştal Protocol), ele au început să fie din ce în ce maimulte şi diferite, de aceea a fost nevoie de o egalizare a modului în care programeleinterpretau datele. Totodata POP a permis clienţilor să creeze servere individuale şipersonalizate de email care puteau lucra între ele. Din această cauză în principal costuriletrimiterii unui e-mail au scăzut considerabil, dar şi datorită creşterii necontrolate a celor cesunt acum disponibile în cele mai îndepărtate colţuri ale pământului. În anul 2006 se arătaîntr-un studiu al companiei Google, că utilizatorii de internet folosesc 45% din timpulconexiei pentru e-mail.Internetul adesea se identifică prin grupuri de discuţii purtate prine-mail.Sunt sute de mii de astfel de grupuri care acum sunt cunoscute subnumele de USENET.Un lucru determinant în dezvoltarea e-mail-ului l-a constituit şi dezvoltarea interfeţelor grafice pentru platformele Windows şi Mak unde şi-au făcut loc cei mai mari provideri de servicii de e-mail : Yahoo, Gmail, Hotmail. În general, tendinţa oamenilor estede avea câte o căsuţă de e-mail pentru fiecare provider de internet cunoscut întrucât fiecareoferă pe lângă serviciu de e-mail o serie de accesorii gratuite pe care utilizatorul le acceseazăcu username-ul şi parola de la e-mail. Datorită acestei tendinţe a utilizatorilor de internet,numărul căsuţelor postale electronice îl depăşeşte pe cel al utilizatorilor de internet.

About Liudmila Carta

Studenta anul III, la Facultatea de Litere, departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii "A.I. Cuza, din Iasi

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: