//
cititi...
Securitate pe Internet

Copiii, victime ale infractionalitatii pe Internet

Internetul este o lume fantastica, plina de informatii utile si lucruri distractive, la care toti copiii au dreptul. Dar aceasta lume ascunde si pericole care pot fi evitate. In lipsa supravegherii parintilor, copiii pot accesa pagini de internet extrem de periculoase, fiind recomandata pe deplin achizitionarea unei solutii software de monitorizare si administrare a prezentei online a copiilor pe durata zilei de munca a parintilor. Aproximativ 75% dintre adolescenti au creat continut online. De cele mai multe ori acest continut consta in date personale, pe care orice strain le poate accesa prin intermediul paginilor web, blogurilor si profilelor de pe site-urile de socializare online. In consecinta, parintii ar trebui sa fie constienti nu doar de riscurile implicate de accesul la internet al copiilor lor, ci si de tipurile de informatii pe care acestia le trimit in spatiul virtual.O alta problema in care sunt implicati copii pe internet este pornografia infantila.Fără un  transfer direct al  puterii legii din lumea reală, în lumea virtuală, în cyberspace, internetul se poate dezvolta ca o lume paralelă, oferind infractorilor posibilitatea de a iniţia  şi executa din ce în ce mai multe activităţi , inclusiv una dintre cele mai periculoase infracţiuni cu adânci implicaţii sociale, pedofilia. În acest sens, este necesar să se efectueze mai multe cercetări pentru a înţelege problema ca atare, pentru a afla natura şi a măsura magnitudinea infracţiunilor desfăşurate în acest mod, pentru a identifica şi a proteja victimele, pentru a ne asigura că abordarea teoretică şi practică a respectivei probleme este în egală măsură justă şi eficientă.  Bineînţeles, ar fi de preferat să se găsească soluţii de identificare a pedofililor, înainte ca aceştia să acţioneze, înainte ca aceştia să fi agresat un copil. Pentru ca măsurile represive să fie proporţionale cu gravitatea fenomenului, este necesar un efort continuu în cooperarea şi coordonarea dintre state. Această conlucrare conduce la perfecţionarea şi adoptarea unor metodologii de investigare rapidă şi efectivă care presupun: videoconferinţe, expertiza probelor, noi măsuri de protecţie a martorilor. O serie de ONG-uri româneşti au dezvoltat programe care au scopul de a studia, de a preveni şi de a contribui la diminuarea acestui fenomen infracţional.

  • Microsoft România şi Fundaţia Nadia Comăneci au iniţiat programul “Siguranţa tinerilor pe Internet”, care are ca scop educarea copiilor, părinţilor şi a profesorilor în privinţa pericolelor pe care le prezintă Internetul.
  • Microsoft împreună cu Poliţia Română au pus în funcţiune la 26 octombrie 2007 Child Exploitation Tracking System (CETS), aplicaţie software destinată forţelor de poliţie pentru a partaja şi analiza informaţii referitoare la urmărirea cazurilor de exploatare a copiilor on-line.
  • Poliţia Română şi Microsoft România au început colaborarea pentru creşterea siguranţei folosirii mediului Internet, în special de către copii, încă din anul 2004, cu ocazia primei mese rotunde şi a sesiunii de instruire organizată împreună cu Interpol şi International Centre for Missing and Exploited Children.
  • Focus, singurul membru operaţional (cu drepturi depline) din România al “Missing Children Europe”, s-a lansat în 25 mai 2007 şi operează cazurile de dispariţii şi cele de exploatare sexuală a copiilor prin intermediul unui Call-Center.
Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: