Auzim tot mai des că rețelele sociale au atins un moment de apogeu, dar oare câți dintre noi sunt conștienți de efectul acestui fenomen asupra jurnalismului?
Schimbările dramatice de ordin tehnologic au făcut ca știrile să nu mai fie adunate doar de reporteri care mai apoi le transformau în povești. La momentul actual, acestea se află într-un ecosistem în care jurnaliști, surse, cititori și spectatori schimbă informații.
Astăzi este rapid și ușor pentru oricine să împărtășească link-uri cu un număr mare de persoane prin intermediul Facebook sau Twitter și fără implicarea unei organizații media tradiționale. Cu alte cuvinte, oamenii pot acționa colectiv precum o rețea de difuzare, schimbând informațiile într-o formă orizontală spre deosebire de forma de sus în jos a mediei tradiționale.
Un grafic realizat de la cei de la The Economist despre traficul pe principalele site-uri de știri din Statele Unite arată că aproximativ 30% dintre cei care accesează acele site-uri ajung acolo datorită motorului de căutare Google și chiar dacă proporția vizitatorilor care vin de pe Facebook este mai redusă, se înregistrează o creștere rapidă datorită partajării sociale. Din această perspectivă, se pare că Facebook începe să se alature Google ca unul dintre cei mai influenți jucători în ceea ce privește modul în care vor fi distribuite știrile.
Interesant de observat este faptul că Twitter este considerabil absent la acest capitol. Potrivit The Economist , sondaje realizate atât în Statele Unite cât și în Marea Britanie arată că doar 8% din populație folosește această rețea socială, în comparație cu 50% care folosește Facebook. Cu toate acestea, se pare că utilizatorii Twitter sunt cei ”cu influență”, potrivit Nic Newman, fost director executiv la BBC.
Așadar, chiar dacă nu este neapărat adevărat ca oricine poate fi jurnalist în ziua de azi, social media a creat o cultură de ”mass-medie pe orizontală” asigurându-se că tot mai mulți oameni sunt împlicați în crearea și schimbul de înformații.
Discussion
No comments yet.