//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Cum influenteaza tehnologiile noi de comunicare procesul de comunicare

Tehnologiile noi de comunicare au un mare impact asupra dezvoltarii noastre ca oameni. Asa dupa cum am avut grija sa amintesc de atatea ori, procesul de comunicare incepe sa “schiopateze” din cauza intruziunii dezvoltarii prea rapide a tuturor acestor mecanisme care vor sa para ca aduc echilibrul in societate. Intr-adevar, nu ii putem nega tehnologiei aportul imens pe care ni l-a oferit. Telefonia, televiziunea, internetul, toate acestea sunt inventii care au revolutionat si continua sa revolutioneze societatea. Insa, in opinia personala, am ajuns in stadiul de dezumanizare din cauza lor. Si din pacate continuam sa o facem din ce in ce mai mult. De ce? Pentru ca uitam sa mai fim oameni in favoarea lor. Am uitat sa ne plimbam prin parc, am uitat sa mai mergem la cinematografe, am uitat sa mai citim carti dar ne perfectionam in jocurile pe calculator, in artificialitatea conversatiilor banale de pe messenger, sa ne dublam personalitatea pe site-uri de socializare. Toata aceasta tehnologie noua de comunicare ne absoarbe personalitatea. Ne contopim cu mecanisme robotizate. Am ajuns sa fim dependenti de telefonul mobil, un obiect primordial in viata noastra. Si nu ma bucur sa afirm acest lucru chiar deloc. Categoric este o ustensila de mare ajutor insa  ii acordam prea multa importanta din timpul nostru. Nu mai iesim la plimbare caci preferam sa vorbim la telefon. Pe strada, in autobuze, in magazine soneriile te obosesc psihic.  Stiati ca aceste radiatii de la telefoanele mobile pot cauza cancer cerebral? Nu v-au fost dese situatiile cand de la prea mult vorbit la telefon va doare capul? Este cu doua taisuri toata aceasta era tehnologica. Ne ajuta si ne scuteste de multe dificultati insa de alta parte pe langa faptul ca uitam de noi din cauza ei, ne pune in pericol si sanatatea.

Un alt aspect pe care as dori sa il semnalez din punctul de vedere al acestor tehnologii de comunicare este ca am devenit niste agramati din cauza acestora. Ne-am obisnuit cu aceasta comoditate de a vorbi in prescurtari, clisee “messengeriale” cum ar fi : BRB, CF, BUZZ BUZZ etc. Scriem cu “k” in loc de “ca”, abreviem incorect, transpunem acest mod de viata din fata calculatorului si in viata de zi cu zi si ne depreciem valoarea.

Din pacate ultimele inovatii in materie de telefonie mobila chiar daca doresc sa ofere conectivitate si portabilitate pretutindeni, in majoritatea cazurilor nu ne fac decat sa ne cufundam si mai tare in aces neant al dependentei de internet.

Propun sa dam pret de cateva clipe timpul inapoi si sa revenim la anii scrisorilor. Ar fi ipocrizie chiar din partea mea sa pretind ca mi-ar fi mult mai bine si m-as acomoda imediat. Cu siguranta nu m-as simti in largul meu caci din pacate sau nu, ma adaptez curentului care ma “fura” si pe mine tot mai mult. Dar poate un astfel de exercitiu ne-ar reaminti cum e sa citesti iar o carte, sa faci nazbatiile lui Ion Creanga, sa iubesti pur ca Romeo si Julieta, sa iti faci timp sa iesi cu prietenii, sa stai mai mult de vorba cu parintii tai… sa fii om iar . / Popescu Elena Otilia .

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: