//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Amprenta internetului asupra vârstnicilor

Nu se poate vorbi despre o singură generaţie de utilizatori de calculatoare. Bătrânii nu trebuie să stea deoparte şi să privească în timp ce tinerii se joacă, socializează, fac cumpărături online sau tranzacţii bancare.

Până de curând mulţi oameni în vârstă se îndepărtau cu ruşine de calculatoare, fie din nesiguranţă, fie de teamă de a nu le fura cineva datele. Acum lucrurile s-au schimbat din diverse motive pe care voi încerca să le amintesc mai jos.

Atât din dorinţa de scapa de singurătate, de a se resimţi tineri sau de a comunica mai rapid şi mai economic cu rudele plecate în străinătate, bătrânii, au profitat de diverse cursuri avantajoase din punct de vedere financiar sau de ce nu chiar de ajutorul nepoţilor.

Dacă până acum nu ştiau mai nimic despre internet, după instruire aceştia şi-au făcut conturi pe Facebook sau Hi5, şi comunica cu uşurinţă pe Yahoo Messenger sau Twitter.

Deasemenea, vârstnicii care nu se mai simt în stare să participle la slujbele bisericeşti sau doresc să se spovedească pot accesa cu uşurinţă site-urile specializate.

Pentru vârstnicii abandonaţi de propria famile sau care au mers de bunăvoie la căminele special adaptate nevoilor lor, pe lângă serviciile de bază s-a adăugat şi conexiunea la internet.

 

Şi studiile efectuate în ultimii ani pentru a demonstra folosirea internetului pe criterii de vârstă, demonstrează adaptarea acestora la “nou”. Conform studiului american Pew Internet American Life Project în “2005 doar 26% dintre americanii cu vârste cuprinse între 70 şi 75 de ani navigau pe Internet, iar în 2008 procentul a crescut la 45 %. Şi numărul persoanelor de peste 76 de ani a crescut de la 17% în 2005, la 27% în 2008.”

Studiul mai arata ca vârstnicii folosesc internetul în aceleaşi scopuri ca şi restul utilizatorilor, respectiv pentru a comunica, pentru a se informa, pentru a face cumpărături sau pentru a-şi verifica contul bancar.
Activitatea cea mai folosită de utilizatorii de peste 64 de ani este trimiterea de email-uri. În privinţa socializării pe Internet, prin intermediul reţelelor de profil, persoanele în vârstă sunt, în continuare, rezervate vizavi de această activitate.

Potrivit experţilor, site-urile web ar putea deveni mai atractive pentru cei în vârstă prin creşterea fontului caracterelor şi prin accentuarea contrastelor. / Gabriela Torică

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: