//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Modernizarea Romaniei!

Din punctul de vedere al tehnologiilor de comunicare, Romania a fost marcata de mari mutatii tehnologice, care, in mai multe etape, au modificat modurile de producere, difuzare si consumare a informatiei. O data cu realizarea noilor retele sau suporturi cum ar fi satelitii, magistralele electronice sau discurile optice, traim astazi una dintre aceste mutatii calificata uneori drept revolutie digitala si pre simtim ca ea va avea repercusiuni semnificative asupra modului nostru de a comunica, de a munci, de a ne distra.
Cu toate ca tehnica prezinta rigiditati, ea deschide un camp vast de alternative si poate face obiectul unor aplicatii foarte diverse. Acest decalaj dintre puterea de a face a tehnicii si vointa de a face a actorilor sociali ilustreaza raportul deosebit pe care fiecare societate il intretine cu tehnologia, explicand totodata diversitatea efectelor noilor tehnologii ale comunicarii.
Unul dintre avantajele tehnicii digitale fata de cea analogic\ este evitarea degradarii informatiei: in cazul in care editarea sau transmisia au deteriorat semnalul, se poate estima daca ceea ce s-a primit este aproape de un 0 sau 1 si se poate reconstitui aproape integral semnalul originar. Studiourile de televiziune si de film, care au introdus tehnica digitala de prin anii 90, pot astfel sa modifice modul in care apare un personaj, sa inlature anumite parti ale unui peisaj sau, din contra, sa adauge in film imagini din alte surse.
In anii 30, a aparut procedeul inregistrarii pe suport magnetic. Utilizat la inceput pentru sunete (magnetofoane), acest suport s-a extins catre datele de tip informatic (hard-disk si dischete pentru calculator) si catre imagini (casete video). Suportul magnetic a introdus o dubla inovatie. Pentru prima data, exista un suport capabil sa conserve informatii de naturi diferite.
In anii 80 apar suporturile optice, popularizate sub forma de compact-disc (CD). Fata de suporturile traditionale, CD-urile prezinta mai multe avantaje: o mai mare capacitate de stocare, pentru ca informatia, codata sub forma numerica, poate fi esantionata sau comprimata; o conservare mai indelungata a informatiei. Citirea informatiei nu se mai face prin contact fizic (ca la discul de vinil, unde sunetul era citit printr-un ac), ci optic: o raza laser este reflectata de suprafata CD-ului; un acces direct si instantaneu nu secvential la informatia dorita.                                                               Prin urmare, aceste noi mijloace de comunicare au adus acel  “ceva” Romaniei, un lucru care a facut ca tara noastra sa fie si ea in rand cu celelalte state.

 

 

sursa:www.google.com

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Arhivă

Advertisements
%d bloggers like this: