//
cititi...
Media tradiţionale

Filmul anului : „Profesionalismul” de la Realitatea TV

De ceva timp se tot vorbește despre tragica împărțire a postului de televiziune Realitatea Tv. Am asistat la întreruperea emisiei Realitatea Tv și brusc ne-am trezit că ne uităm la RTV. De la singurul supraviețuitor al masacrului de la Odessa la cutremurul din Turcia.

Am rămas uluiți, cu gura căscată la telecomandă care a schimbat singură postul. Nici noi (telespectatorii) nu știam, nici invitații emisiunii nu știau că nu vor fi difuzați.

Părerile au fost împărțite la emisiuni, în ziare, comentarii pe bloguri generaliste sau specializate. Totul se desfășoară între două realități: Realitatea TV și  RTV care se ascunde în spatele sloganului „noi facem realitatea”.

Cum la noi în România tot ce e pe cale să dea faliment se divide, televiziunea românească a făcut la fel. Normal, ea refuză cu îndărătnicire să se retragă din lumea mass mediei și împarte „jucăriile” la cei doi copii, dornici de joacă. Așa, ca să nu se supere nici unul.

Bătălia de pe micul ecran pentru Realitatea Tv este intre Elan Schwartzenberg, susținut de Sorin Ovidiu Vântu și Sebastian Ghiță. Jurnaliști panicați că vor rămâne fără loc de muncă au fost folosiți fără să își susțină dreptul la replică printr-o manipulare ieftină, prinși în cercul vicios al politicii românești, fără a se apăra. Codul deontologic nu se mai regăsește la baza meseriei lor.

Într-o lume ideală, se credea că jurnalistul este dispus să lupte pentru libertatea de exprimare, de aceea s-a introdus legi să îi apare de amestecuri nedorite ale patronilor și de abuzul în proiectul editorial: ”Jurnalistul, fără a suferi nici un fel de consecinţe are dreptul ”să refuze să scrie, să pregătească sau să participe la realizarea unui articol al cărui conţinut este contrar legislaţiei actuale sau deontologiei jurnalistului profesionist, invocând clauza de conştiinţă”, dar chiar ”să refuze să semneze materialul care a fost modificat prin intervenţia editorului… pe motiv că textul sau conţinutul materialului se opune opiniilor şi credinţelor jurnalistului”. (art. 70 din Contractul Colectiv de Muncă pe Ramura Mass-media, MediaSind)

Am privit o nouă revoluție a audio-vizualului, un spectacol al neadecvării. Jurnalism neprofesional practicat cu nerușinare de oameni din afara mass mediei fără a gândi „la rece” ce ar putea să se întâmple cu televiziunea dacă fac un spectacol LIVE de dimensiuni incredibile având întreaga populație românească ca public. Vrînd-nevrând, am făcut parte din acest disconfort care se presupunea a „educa poporul”.

Acesta este cel mai bun exemplu în care jurnaliștii din România pot fi cumpărați cu firmituri de pâine. Patronii își impart resursele, o parte a oamenilor au trecut pe firma lui Sebastian Ghiță, care vor lucra la postul RTV, iar Elan Schwartzenberg își cară catrafusele pentru că sunt trecute pe firma lui într-un nou studiou din clădirea Willbrook sub numele de Realitatea Tv.

În prezent, echipa lui Schwartzenberg continuă să transmită sub sigla Realitatea TV iar RTV se luptă să primească licență.

Cu trepiedul, microfoane, cabluri și boxe în brațe începe haosul de rîsul lumii în televiziune. CNA-ul dă amenzi iar noi ne plângem de milă.

Aștept premierea filmului documentar în care prezintă momentele scindării între Realitatea Tv şi RTV. Tot ce e un eșec în societate se transformă într-un film. (link)

Sursa foto: Realitatea TV, RTV

ARTICOLE DE ACELAȘI AUTOR:

Leave a comment

Arhivă